duminică, 1 martie 2009

Prajitura cu spuma de ciocolata





Ingrediente: 8-10 portii


- 450 gr ciocolata menaj tocata

- 125 gr unt frecat spuma

- 3 linguri coniac

- 9 oua mari

- 150 gr zahar cu granulate fina



Pentru glazura de ciocolata:


- 225 ml smântâna

- 225 gr ciocolata menaj tocata

- 2 linguri coniac

1. Porniti cuptorul cu circa 10 minute inainte de a coace prajitura. Ungeti cu putin ulei doua forme de copt blaturi de tort; tapetati-le cu hârtie pergament.(Deoarece nu am avut aceste tavi eu am pus toata compozitia intr-o tava normala; nu am mai pus crema intre si am lasat doar blatul peste care am pus glazura.A iesit absolut delicioasa, semana cu un baton de ciocolata-poza stg.) Topiti untul si ciocolata la bain-marie, amestecând continuu; luati vasul de pe foc si turnati coniacul (eu nu am avut coniac si am folsit lichior in doua culori Sheridan's). Amestecati din nou.


2. Bateti galbenusurile cu o parte din zahar (pastrati 2 linguri de zahar) pâna ce obtineti o compozitie cremoasa, omogena, incorporati ciocolata, continuând sa bateti cu telul pâna când ingredientele s-au amestecat bine. Separat bateti albusurile spuma, presarati zaharul si bateti din nou pâna se intareste spuma.


3. Puneti o lingura de albus batut in mixtura de ciocolata, amestecati cu o paleta, apoi adaugati si restul de albus batut. Puneti câteo treime din aceasta compozitie in formele de copt si coaceti circa 20 minute in cuptorul preincalzit; scoateti formele din cuptor si lasati blaturile sa se raceasca minimum o ora.


4. Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire dezlipiti marginile hiaturilor de peretii formelor in care s-au copt. intindeti crema ramasa pe unul dintre blaturi, scoateti-1 pe celalalt din forma, indepartati hârtia si asezati-1 cu grija peste crema, cu fundul in sus. Lasati-l sa stea in frigider circa 4-6 ore.

5. Pentru a prepara glazura, puneti smântâna, ciocolata si coniacul intr-un vas cu fundul gros, la foc domol, amestecând continuu. Apoi lasati sa se raceasca pâna se ingroasa. Desfaceti clema formei in care se afla prajitura, asezati prajitura pe un platou si turnati jumatate din glazura deasupra. intindeti glazura uniform pe toata suprafata. Decorati dupa preferinta (eu am decorat cu ciocolata alba razuita). Când serviti prajitura, incalziti glazura ramasa si turnati din ea in jurul fiecarei felii.

2 comentarii:

  1. Asta zic eu ca e prajitura ideala!!! :P
    Arata fantastic, felicitari!
    ...si parca-mi place mai mult sub forma de "baton de ciocolata" ...asa cum ai facut-o tu! ;)
    Frumos blogul tau Dea, asa ca te-am luat la mine...in listuta! :))

    Te pup si-ti multumesc pentru mesajul incantator pe care mi l-ai lasat pe blog! :)
    Mai trec eu pe la tine...

    RăspundețiȘtergere
  2. si din aceasta am gustat...( a fost momentul dulce de dimineata) .... e tare buna :)

    RăspundețiȘtergere